Bilverkstad Uddevalla

Viken bilverkstad du åker till, eller borde åka till, säger en hel del om ditt bilägande. Är din bil din ögonsten eller bara ett jobbigt transportmedel? Vilken bilverkstadstyp är du? Tre persontyper, tre bilverkstäder och tre personer från Uddevalla visar vägen.

Märkesverkstad till märkesbilen – Hög klass och hög service

Har du köpt en helt ny bil ingår ofta ett par servicetillfällen hos gällande märkesverkstad. Därefter behöver du betala för denna service. Många väljer i detta fall att fortsätta gå till samma märkesverkstad även om det inte finns något krav på att service måste ske hos dem. Men med en märkesverkstad är man säker på att alltid få originaldelar och att arbetet utförs av personer som enbart jobbar med detta märke. Det betyder helt enkelt högsta möjliga kvalité rakt igenom. Dessutom kommer det ”se bra ut” i serviceboken om den enbart servats av en märkesverkstad. Eller? Det är i alla fall detta som märkesverkstäder förmedlar som deras fördel. Att de kan ge högsta kvalité och håller andrahandsvärdet på bilen högt. De som är kritiska mot märkesverkstäder menar att det höga priset inte är befogat och att man därmed bara tjänar pengar på att vara just ”märkes” bilverkstad.

Typisk kund:
Arne från Uddevalla har köpt en ny BMW. För honom är bilen ett intresse, ett transportmedel och en statussymbol utifrån det företag han driver. För Arne är det otänkbart att välja någon annan bilverkstad i Uddevalla utöver den märkesverkstad som är knuten till återförsäljaren. Det handlar för honom att få det bästa. Att byta verkstad är nästan uteslutet.

Nationella bilverkstäder i Uddevalla

När Teknikens Värld gjorde en prisjämförelse av service hos olika verkstäder var det tydligt att dessa större kedjor hade ett lägre pris än märkesverkstäderna. I ett exempel skulle en Volvo XC90 servas. Hos märkesverkstaden var kostnaden drygt 6000 kr medan det hos en annan bilverkstad gavs ett pris på ca 4800 kr. Det betyder att märkesverkstaden var ca 20% dyrare. På en standardservice.

Typisk kund:
Arnes granne, Olof, har god ekonomi men ser överlag över vilka kostnader som det går att pressa. En medelinkomsttagare som gillar sin bil men som samtidigt gärna håller nere kostnaderna. Men inte på bekostnad av service och tillgänglighet. Olof kontaktar en verkstad i Uddevalla och ser direkt att det är stor prisskillnad. Därmed väljer han framöver att gå till denna bilverkstad. Han ser ingen nackdel i att byta om han kan få samma service till lägre pris. Någon prishets och hoppande mellan olika verkstäder blir det däremot inte.

Billigt och enkelt – Laga och fixa i Uddevalla

Är du av åsikten att bilen ”bara behöver gå igenom besiktningen”? Att rost, skavanker och småfel bara är charmigt och inget att bry sig om. Du gillar din bil och lagar det som behöver lagas men lägger inte ner mer än nödvändigt. Skulle det gå att laga med gaffa-tejp så hade du gärna gjort det. Vänd dig till småföretag eller hemmafixare. Det finns personer som har stort intresse för bilar och gillar att meka med dem i sitt garage eller i en mindre lokal. Många har en egen bilverkstad med alternativa öppettider och priser långt under märkesverkstäderna. 
Problemet är att dessa bilverkstäder brukar vara svåra att hitta då de knappast syns på Google eller i register när man söker efter bilverkstad.

Typiskt kund:
Det finns flera ”typiska kunder” som vänder sig till denna bilverkstad. Om man fortsätter med exemplet ovan kan det vara en granne till Arne och Olof i Uddevalla. Men med andra ekonomiska förutsättningar. Här kan det mycket väl finnas ett önskemål om att ha råd att gå till en större bilverkstad men en plånbok som sätter stopp. Därmed väljs denna verkstad främst ur ett ekonomiskt perspektiv. Men det kan även vara Nils som bor i utkanten av Uddevalla på en gård där flera bilar trängs. Han har ett mycket stort intresse för bilar och mekar gärna själv. Han åker även gärna till bilskroten för att hitta reservdelar till sina äldre bilar. Bilar som det fortfarande går att meka med och där datorer ännu inte helt tagit över. När han åker in med bilen hoppas han kunna få en smidig lösning på ett svårt problem. Service, underhåll och enklare reparationer sköter han självklart själv.

Pris – Garanti – Kvalité

De olika inriktningarna hos bilverkstäder finns i de flesta städer. Som exemplet visar kan de som bor i Uddevalla hitta allt från hemmafixare till märkesverkstad. Detta i en stad som bara har ca 30 000 invånare. På de minsta orterna är det främst ”hemmafixaren” som går att hitta. Här anser inte någon stor bilverkstad att det är värt att etablera sig. De som vill serva eller reparera bilen är ofta benägen att åka någon mil för att få denna service.

Vad väger tyngst för dig? Är det priset och flexibla lösningar eller kanske kvalité och stabilitet? Genom att fråga sig själv vad man prioriterar i val av bilverkstad kan man också se om man väljer rätt verkstad utifrån behov.