Tänk Globalt Handla Lokalt i Uddevalla

Hantverkare Uddevalla

Bor du i Uddevalla och söker hantverkare? Här visar vi hur du lättast hittar hantverkarna, vad du bör tänka på i val av företag och hur du undviker de vanligaste misstagen.

Offert & Avtal – Vad bör du tänka på?

Ta in flera offerter från hantverkare i Uddevalla
I de allra flesta tillfällen är det smart att ta in offerter från flera hantverkare. I Uddevalla finns flera snickare, elektriker osv. så det bör alltid finnas en konkurrenssituation. Många tänker att offerter tas in enbart för att ställa priserna mot varandra men det finns även en till viktig aspekt – bemötande och inspiration.
Så länge du bor i Uddevalla kommer hantverkarna att komma till dig, titta på projektet och därefter ge offert utan kostnad. Bor du en bit utanför Uddevalla kan eventuellt en kostnad uppstå. När de är hos dig för att titta på hemmet kan du ställa frågor kring idéer och olika kostnadsförslag. Inte sällan kan hantverkarna komma med idéer som man själv inte tänkt på innan. Dessutom ser man snabbt vilket kundbemötande som ges. Vill du samarbeta med dem i ett större projekt?

Alltid skriftlig offert och skriftligt avtal
Godkänn enbart skriftliga offerter och skriftliga avtal. Något annat borde aldrig användas. Du kan exempelvis ladda hem hantverksformuläret från Villaägarnas hemsida. Ett formulär som tar upp det mesta som bör ingå i ett avtal.
Många hantverkare har egna avtalsmallar men jämför gärna dessa mot vad tas med i hantverksformuläret så att allt kommer med.

Detaljerade önskemål ger tydligare offerter
Ju tydligare du kan vara i arbetsbeskrivningen desto bättre. Det är självklart att ett företag i Uddevalla ger betydligt högre pris än ett annat om frågan bara är ”vad kostar det att renovera ett badrum på 15 kvm?”. Allt beror ju på vilket material man tänkt sig, inredning osv.

Stora prisskillnader bör göra dig tveksam
Det går absolut att spara stora summor på att jämföra hantverkare. Tar du in offerter från flera företag i Uddevalla kommer du se att priserna varierar kraftigt. Men samtidigt bör man ställa sig frågande till allt för låga priser.

Ska du göra en badrumsrenovering kanske du får in offerter på 85 000 kr, 98 000 kr och 115 000 kr. Är en offerterna på 40 000 kr bör du fundera på varför. Hur kan ett företag få lönsamhet med ett pris som är lägre än hälften än de övriga.

Välja hantverkare i Uddevalla – Vad bör du tänka på?

Att ta in offerter från flera hantverkare är första steget. Men låt inte priset vara helt avgörande. Det finns viktiga punkter att kolla upp innan en hantverkare anlitas. Finns exempelvis rätt auktorisation eller är företaget kanske till och med på Svarta Listan?

Kolla alltid upp Svarta Listan
Hantverksbranschen är överrepresenterad på Råd & Röns så kallade ”Svarta Lista”. En lista över företag som valt att inte följa ARN´s råd vid en tvist. En stark rekommendation är därför att kontrollera vilka företag i Uddevalla som finns med på listan. Jämför deras organisationsnummer med de företag som lämnat offerter.

Kolla upp behörighet
Ska du anlita en elektriker? – Gå till elsäkerhetsverkets hemsida och kontrollera att företaget är auktoriserat. Detta sker enkelt genom att ange organisationsnumret. Det går även att få en lista över samtliga auktoriserade elektriker i Uddevalla.
Ska du anlita rörmokare? – Gå in på Sakervatten.se och sök auktoriserade företag. Det finns inget lagkrav på auktorisation (som med elektriker) men det skapar en betydligt större säkerhet. Vem som helst kan kalla sig rörmokare men alla kan inte bli auktoriserade. För snickare, målare och mattläggare finns inte samma auktorisation.

Referenser skapar trygghet
Du har fått in offerter från ett par hantverkare och ska nu välja vem som ska utföra jobbet. Låt referenser väga mycket tungt. Känner du någon i Uddevalla som nyss renoverat huset, dragit om elen eller köpt en badrumrenovering? Kontakta dem och fråga vem de anlitade och vad det kostade.

Ett extremt enkelt sätt att få in flera referenser är att använda Facebook. Skriv vilket företag du tänkt anlita och hör med andra om de fått hjälp från samma företag.
Att gå in på hantverkarens hemsida och läsa de referenser som lämnats där är även en väg. Men självklart är det enbart positiva referenser som presenteras där. Däremot kan det i alla fall visa vilka slags kunder som företaget jobbat med.

Godkänn aldrig ”uppsökande” hantverkare
Nästan varje sommar rapporterar media om personer som blivit lurade av kringresande hantverkare. Bland annat har det varit ”asfaltsläggare” samt ”takläggare” men även inom andra branscher har dessa bedrägliga beteendet hittats. Aftonbladet rapporterade exempelvis 2018 om en man i Uddevalla som blev hotad av asfaltsläggare samt hur en äldre man blev lurad att skriva på avtal.

Godkänn aldrig avtal från uppsökande hantverkare! Det är du som ska kontakta dem om du har problem som behöver åtgärdas i hemmet.

Tacka aldrig nej till ”gratis besiktning” av huset. Dessa besiktningar slutar nästan uteslutande med att de anser att renovering behöver påbörjas direkt. Stäng dörren eller lägg på luren. Har du funderingar över renoveringsbehov? Kontakta ett företag i Uddevalla som har gott omdöme i staden.

Måste jag anlita hantverkare i Uddevalla?

Det är enbart vid elinstallationer som det finns krav på att auktoriserad hantverkare (i detta fall elektriker) finns. Har du inte behörigheten får du alltså inte göra dessa installationer på egen hand. Detta enligt lag. Alla jobb som bland annat rörmokare, snickare, golvläggare och målare utför får du alltså genomföra på egen hand. Men det är inte alltid bästa alternativet.

Kräver fackmannamässigt arbete
Om du tänker genomföra renoveringen på egen hand krävs det att du gör detta fackmannamässigt korrekt. Detta gäller framförallt vid renoveringar i badrum, kök och andra ställen där eventuella småfel i längden kan skapa stora ekonomiska skador.
Ska en innervägg sättas upp, en vägg målas eller en matta bytas är det inte lika noga då felaktiga beslut extremt sällan leder till stora skador. Men när det handlar om bärighet och fukt bör man vara speciellt noga.

Osäker på vad du får göra?

 • Anlita elektriker
  Är du inte elektriker ska alltid elektriker anlitas vid installationer och renoveringar inom detta område.
 • Anlita övriga hantverkare
  Kontakta ett företag som erbjuder totalentreprenad i Uddevalla. Säg att du vill ha en offert på arbetet. När de är ute hos dig och ger offert kan du fråga vad i arbetet som du kan/bör göra själv och vad som framförallt bör genomföras av en hantverkare.
 • Låt bli VVS
  Allt för många tror sig kunna VVS – men gör inte det. Statistik från branschen påvisar att risken att en installation genomförs på ett felaktigt sätt ökar avsevärt om det är en privatperson som gjort den istället för en hantverkare. När det kommer till fukt och väta bör man inte chansa.
 • Försäkringen
  Att renovera själv, och inte följa fackmannamässiga regler, innebär att försäkringsbolaget kan neka, eller reducera, ersättningen i fall av skada.

ROT och RUT i Uddevalla

Vad gäller för ROT och RUT? Hur mycket får man dra av?
För renoveringar är det ROT-avdraget som gäller. RUT används vid trädgårdsservice samt hushållssysslor så som tvätt, disk och städ. ROT-avdraget är 30% av den totala arbetskostnaden. Detta är något som hantverkarna alltid räknar med i den offert som lämnas.

Det framgår därmed vad kostnaden skulle vara utan ROT samt vad kunden förväntas betala efter att avdraget använts. Beställer du som privatperson räknar hantverkarna med att avdrag ska ske och lägger detta både i offerten och på fakturan.

Detta är alltså inget som man som kund behöver bry sig om då allt sköts av företaget. Har du däremot inte rätt till avdrag, eller inte vill göra avdrag av annan orsak, bör du säga till detta redan när offert beställs. Som mest får avdrag ske på 50 000 kr per år. Detta per person som är skriven på bostaden. Är ni två vuxna som är skrivna på adressen kan alltså bägge använda avdraget på samma faktura. Men kom ihåg att det enbart är själva arbetskostnaden som avdrag får göras på. Material som köps in ska specificeras separat på fakturan varpå denna summa inte kan användas som underlag för avdrag.

Har du beställt arbete med ROT-avdrag tidigare under året? Gå in på Skatteverket.se, logga in med Bank-ID och se hur stor summa av avdraget du använt. I vissa fall kan det vara bättre att vänta in kommande kalenderår för att få ta del av nästa års avdrag på renoveringen.