Tänk Globalt Handla Lokalt i Uddevalla

VVS Uddevalla

För den som vill utbilda sig till ett utmanande, tekniskt och roligt yrke med goda framtidsutsikter, kan VVS-montör eller installatör vara rätt val. VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet och är en inriktning inom byggbranschen.

Den som är VVS-montör arbetar med rörläggningar och tekniska system där vatten, värme och avlopp går. Vad många gillar med yrket är att det är väldigt varierande eftersom man både får jobba med nybyggnationer och renoveringsprojekt. För att inte tala om allt från lägenhetshus och villor till stora kommersiella byggnader, skolor och sjukhus. När man utför arbeten i nybyggen utgår VVS-installatören efter tekniska ritningar.

Allteftersom våra hem har blivit alltmer tekniska, exempelvis moderna kylskåp med tekniska funktioner som inte fanns tidigare, gäller det att man som VVS-montör håller sig à jour. Man måste ständigt lära sig hur nya system fungerar för att både kunna reparera och installera. Om du bor i Uddevalla och behöver hjälp med VVS, exempelvis installera en ny varmvattenberedare, finns gott om pålitliga firmor och enskilda VVS-montörer som kan hjälpa till.

Vill du jobba med VVS i Uddevalla?

Om du är intresserad av att arbeta som VVS-montör finns det olika sätt att ta sig dit. Det lättaste är att börja redan i gymnasiet, det finns en linje som heter VVS-och fastighetsprogrammet. Under utbildningens gång får man välja vilken inriktning man vill specialisera sig på, exempelvis inriktning VVS. Precis som med många andra byggrelaterade arbeten arbetar man sedan som lärling hos ett företag, detta sker då efter gymnasiet. Som lärling arbetar med i regel under två år, sedan kan man avlägga ett så kallat branschprov där man visar sina färdigheter. Godkänns man är man sedan branschcertifierad VVS-installatör. Detta är naturligtvis viktigt för att kunna arbeta, antingen i en firma eller själv.

Om du inte visste att du ville bli VVS-installatör när du valde gymnasium är det såklart inte försent. På vuxenutbildningen (Komvux) kan du också läsa kompletta yrkespaket där man samlat ihop utbildningen från den gymnasiala linjen. Ett tredje alternativ för att arbeta med VVS är att direkt ansöka om arbete hos ett företag. Den här processen kallas då företagslärlingsvägen. Kriterierna är dock att företaget som åtar sig en lärling också har ansvar för utbildningen. Slutligen behöver man ändå bevisa sina kunskaper och färdigheter genom branschprovet.

Välj rätt VVS-firma i Uddevalla

Som alltid när det kommer till att anlita hantverkare och firmor är det viktigt att kontrollera företagen noggrant. Även om de flesta är pålitliga, skickliga och kunniga finns det tyvärr några lurendrejare och fuskbyggare också. För att ge dig själv de bästa förutsättningarna bör du alltid säkerställa att VVS-installatören är certifierad. Jämför även ett par olika företag och försök att träffa dem för en konsultation. Då får du en bättre känsla för personen i fråga. Ett annat tips är att höra sig för hos vänner och bekanta. Kanske har du någon i din närhet som nyligen renoverat hemma eller byggt nytt? Personliga rekommendationer brukar vara de mest värdefulla.

Många anledningar att anlita VVS-företag i Uddevalla

För många Uddevallabor hör det till vardagen att anlita VVS-montörer. Då många är villaägare medföljer det ju återkommande arbeten, exempelvis avloppsrensning, fastighetsservice och mycket mer. Några vanliga arbeten man kan få hjälp med är:

  • Stamrenoveringar av mindre storlek
  • WC-stolsbyten
  • Arbeten för köks- och badrumskranar

En annan anledning att vara noggrann när du väljer firma är eftersom en del företag spolar ur avlopp med kallvatten för att spara pengar. Detta ger inte bra resultat, särskilt inte om det gäller köksavlopp där det ofta samlas mycket fett som är svårt att få bort. Spolar man istället rent med hett vatten smälts fettet bort och rören blir rena och fina igen.

Vad kan jag göra själv?

Om du är händig men inte behörig inom VVS finns det ändå en hel del saker du får göra. Bland annat får du byta ut WC-stolen mot en ny, installera ny dusch och handfat samt andra liknande saker. Det finns dock en hel del saker du inte får göra utan behörighet, det kan handla om att dra nya avlopp och ändra på systemet.

Du får heller inte ändra position på WC-stolen utan det är något som en utbildad och certifierad VVS-installatör måste göra. Innan du börjar göra något hemma som rör VVS bör du tänka noggrant. Anledningen är att du kan få otroligt stora kostnader om du skulle råka utföra en installation eller liknande på fel sätt.

När du anlitar en behörig VVS-firma i Uddevalla har företaget en försäkring. Skulle något gå snett är de försäkrade. Men om du själv inte har den sortens försäkring och råkar dra fel när du installerar ny kran i köket, kommer försäkringsföretaget förmodligen inte att hjälpa dig. Summa summarum är det nästan alltid bäst och säkrast att låta proffs utföra den här sortens arbeten, samma sak gäller naturligtvis även med elektricitet och byggarbeten.