Tänk Globalt Handla Lokalt i Uddevalla

Uddevallanyheter

Starta frisörsalong

Starta frisörsalong

Att starta en frisörsalong är det många som drömmer om att göra, inte minst då man precis gått klart frisörutbildningen och är redo att ta sitt hantverk till nya nivåer! Att driva frisörsalong kommer med mycket ansvar och press utifrån, något som inte bara beror på att egenföretagande i sig är rätt slitsamt och krävande på många sätt och vis. Sen är det ju självklart också otroligt roligt att vara egen frisör och att öppna en salong, och det kommer med precis lika mycket spänning och skoj som det kan vara påfrestande. Nedan går vi igenom allt du kan tänka dig behöva veta då du vill starta en frisörsalong!

Att jobba som frisör 

Just frisörer är ofta väldigt eftertraktade i och med att så många är i behov av att fixa sitt hår dagligen. Som frisör har man mycket ansvar då det är ditt eget hantverk som kommer att resultera i om kunden känner sig nöjd och trivs i sin nya frisyr, där du som klippare då måste vara duktig på att lyssna, ha koll på de rätta metoderna, samt veta hur du uppnår önskad look. 

Att starta en egen frisörsalong och arbete som frisör och egenföretagare kommer däremot med ännu mer ansvar, och trots att alla frisörer har stor påverkan på de enskilda kunderna så är det skillnad på att vara anställd och att faktiskt driva företaget. 

Starta frisörsalong och bli egenföretagare

För att bli en duktig frisör krävs det en bra utbildning och att man har rätt handlag, men som egenföretagare krävs det också att man har de rätta kunskaperna och grunderna för att sätta igång verksamheten. Frisöryrket i sig speglar rätt mycket av de kunskaper som man måste ha som egenföretagare – du behöver inte bara ett skickligt handlag, rätt verktyg och grundläggande metoder, utan du är även i behov av sociala förmågor och service.

För att bli en professionell egenföretagare och för att kunna öppna en salong krävs det också att du har tänkt på en del andra saker när det kommer till de praktiska delarna. Det är roligt att starta en frisörsalong och det är även möjligt att göra det hemma på egen hand, men att driva företag och jobba som egen frisör ställer också krav på annat. Du ska: 

  • ansökt om att starta eget företag och fått det beviljat
  • bestämt dig för hur just din frisörsalong ska vara och vilka tjänster den ska erbjuda
  • valt om du ska anställa eller jobba själv
  • funderat över inriktning/ möjlig specialisering
  • valt produkter, verktyg, redskap och köpt in dessa
  • satt priser
  • sätta igång med marknadsföring och visa att du finns för att locka kunder

Jobba som frisör och egenföretagare lön

När det kommer till att driva eget så är en avgörande punkt att sätta priser på sina tjänster och de produkter man säljer, något som kan vara svårt om man tidigare inte har erfarenhet av det eller känner sig säker på vad ”som är rimligt”. Som egenföretagare måste du tänka på att det är du som betalar en lön till dig själv, något som då blir en utkomst av ditt arbete och din prissättning. 

Att öppna salong och jobba som egenföretagande frisör ger ofta ingen toppenlön i början, men när du väl fått in lite kunder och satt en prislista där du har en viss marginal så ska du se att det kan gå vägen. Tänk bara på att allt som lokal, hyra, anställda och inköp ska dras av, samt moms och skatt. 

Lämna ett svar