Tänk Globalt Handla Lokalt i Uddevalla

Uddevallanyheter

Min bil hugger

Bil hugger

Om du som bilägare kör runt i en gammal bil finns det en risk för att du då och då kan uppleva att din bil hugger. Detta är ett scenario som kan uppstå trots att bilen bara är några år gammal, och beroende på vilket märke det är och vilken tillverkare den kommer ifrån så kan problemet vara olika betydande och olika konsekvent. Vanligen så hänger den här förekomsten ihop med motorn och dess funktion, eller oljan i bilen. En bil som hugger är ofta är ett tecken på att motorn överarbetar, att oljan inte fungerar som den ska, eller att det är något annat i bilen som läcker. Faktum är att det här också kan uppstå oavsett om bilen är manuellt växlad eller om du har en automatlåda, men varför sker det egentligen? Det får du reda på här!

Varför hugger min bil?

En bil som hugger eller rycker kan bero på ett flertal olika orsaker, något som i sig också kan variera beroende på märke, växellåda och årgång. Eftersom problemet kan uppstå på grund av så många olika faktorer, och även visa sig på olika sätt och i olika körlägen så kan det vara svårt att ge ett exakt svar på alla bilar som rycker. 

Något vi däremot kan säga är att de i många fall kan ha att göra med motorn, oljan eller att något läcker i bilen, vilket i sig skapar en typ av ”bruten kontakt” som gör att bilen inte reagerar som den ska när du gasar eller växlar. Om du har en automatlåda och upplever att din bil hugger då du ska gasa upp så kan det ha att göra med oljan eller olejnivån. 

En manuell växellåda som rycker och hugger kan istället bero på att kopplingen i sig inte fungerar som den ska, att motorn inte hänger med, eller helt enkelt att oljan strular. Om du upplever att din bil rycker vid gaspådrag eller då du ska försöka få igång den så rekommenderar vi dig till att kontakta en bilverkstad i Uddevalla eller motsvarande stad där du bor! 

Vanliga orsaker till att din bil hugger

Som vi tidigare varit inne på så kan orsakerna till att din bil rycker vara många och varierande, och är du inte en professionell bilmekaniker eller har kunskap om just motorer och kopplingar så kan det vara väldigt svårt att hitta problemet. Något som däremot kan vara bra att kolla upp om du exempelvis upplever att din BMW automatlåda hugger är just oljan och oljenivån, eller se om något läcker. 

Just oljan i ett fordon kan nämligen vara lite av ett hinder just på grund av att den kan läcka ner till bromsarna och själva kopplingarna och göra så att det låser sig. Eller så kan den huggande känslan också bero på att motorn krånglar, att det är något som inte hänger ihop med själva systemet, växellådan i sig, eller om bilen jobbar för hårt och blir överhettad.

Oavsett vilken bil du har och vilka problem du kan uppleva med att bilen rycker eller hugger så är det alltid bra att ta hjälp av en professionell bilmekaniker eller besöka en bilverkstad för att besikta bilen. Ofta är det ett underliggande problem som är grunden till rycket, så det måste kollas upp och sen åtgärdas! 

Lämna ett svar